miercuri, 23 octombrie 2013

Despre copii: Între nevoie și dorință

Citeam aici despre practici pentru părinți cu privire la banii copiilor lor, despre modul în care părinții le pot transmite copiilor cheia comportamentului financiar viitor. Nu pot spune că sunt de acord cu toate metodele prezentate în sus-amintitul articol, însă a fost un punct despre care am vrut neapărat să vorbesc și anume despre diferența dintre nevoie și dorință.

Nu știu dacă este chiar cel mai dificil lucru de făcut de un părinte, așa cum menționa autorul articolului, însă este un lucru dificil de realizat. În plus, articolul tratează subiectul din punct de vedere strict financiar, pe când eu aș vrea să ating subiectul în general și nu pe un caz particular. Sunt nevoi sau dorințe care nu implică automat o cheltuială și atunci consider că ar fi păcat să limităm subiectul.

Așadar, cum explicăm unui copil diferența dintre nevoie și dorință? Cum îi explicăm unui copil că nevoia nu este dorință și dorința nu este nevoie? Cum îi explicăm unui copil că nevoia este o necesitate iar dorința este o năzuință? Cum îi explicăm unui copil că nevoia trebuie satisfăcută pe când dorința nu trebuie neapărat îndeplinită?

Personal, cred că dificultatea constă în însuși vocabularul restrâns al copilului. Când copilul învață să vorbească nu folosește cuvinte precum „am nevoie de” respectiv „doresc” ci „vreau” indiferent că este vorba de o nevoie sau de o dorință. Vreau și nimic altceva. Cum ar putea un copil să facă diferența între nevoia de hidratare din expresia „vreau apă” și dorința din expresia „vreau suc”? Cum ar putea un copil să facă diferența între nevoia de hrană din „vreau papa” și dorința din „vreau prăjitură”? În aceste condiții, nu mi se pare deloc ieșit din comun ca în creierașul încă destul de neted al copilului să se nască o confuzie între doi termeni atât de diferiți.

Greu de explicat. Dificilă treabă pentru părinți. Acestea sunt momente în care faptul că sunt economist de profesie constituie un mare handicap în meseria de părinte. Mi-ar fi plăcut să pot înțelege mai bine cum se învârtesc rotițele în capul copiilor mei. Dar cu tact, delicatețe, răbdare, hotărâre, consecvență, maturitate nici un obstacol nu este imposibil de trecut. Dragi părinți, mi-ar plăcea nespus de mult să aud cum ați reușit voi să le explicați copiilor voștri diferența dintre nevoie și dorință. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu