duminică, 22 septembrie 2013

Echinocțiul de toamnă

Ca în fiecare an luna septembrie aduce cu ea un nou anotimp, toamna. Azi este echinocțiul de toamnă, azi ziua este egală cu noaptea, iar de mâine intrăm în toamna astronomică. De acum încolo, timp de șase luni Soarele și-a mutat cartierul general în Emisfera Sudică și va mai arunca din când în când câte o privire, o rază și înspre noi, doar atât cât să ne amintească de faptul că nu ne-a uitat.

În vechea filozofie chineză, toamna este asociată cu emoții precum tristețea și curajul. De ce tristețea? Pentru că tristețea este o parte importantă a acestui anotimp, toamna întreaga natură moare, vegetația încheie un nou ciclu de viață pregătindu-se pentru odihna de peste iarnă, toamna zilele sunt tot mai scurte, mai răcoroase. De ce curajul? Pentru că este nevoie de curaj pentru a înfrunta schimbările care vor avea loc atât în natură cât și în interiorul ființei noastre.

În filozofia Yoga, echinocțiul de toamnă este asociat cu punctul de echilibru între lumină și întuneric, între Yang și Yin. Trecem în această perioadă de la Soare la Lună, de la Lumină la Întuneric, de la Yang la Yin, de la realizări la reflexie interioară, de la acțiune la contemplare. Echinocțiul de toamnă ne oferă posibilitatea unei introspecții, ne oferă cadrul potrivit pentru contemplare, ne ajută să punem în balanță eul, activul și pasivul, cunoscutul și necunoscutul, logica și intuiția, conștientul și inconștientul.

De felul în care reușim să punem în balanță toate aceste perechi de contrarii depinde și felul în care vom reuși să ne adaptăm la schimbările care vor urma. Nu trebuie să fugim de propriile trăiri și nici nu trebuie să ne speriem de ele. Pur și simplu trebuie să le acceptăm ca făcând parte din ciclul vieții. Toamna nu este altceva decât puntea de legătură dintre vară și iarnă. Eu nu voi face altceva decât să mă bucur de noul anotimp și voi începe simplu cu o urare. Mâine dimineață voi spune: 
„Bună dimineața Toamnă și bine ai venit!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu