vineri, 9 august 2013

Stockholm

Stockholm este capitala Suediei, este centrul cultural, economic și politic al țării. Orașul este reședința regiunii administrative Stockholms län. Este așezat strategic pe paisprezece insule pe coasta de sud-est a Suediei, în punctul de întâlnire dintre lacul Mälaren și Marea Baltică. Aproximativ 10% (900.000 locuitori) din populația Suediei locuiește în Stockholm, iar în zona metropolitană populația ajunge la 22% (aproximativ 2.000.000 locuitori). Orașul este reședința șefului statului, Regele Carol al XVI-lea Gustaf. Stockholm este de asemenea orașul gazdă al câștigătorilor Premiului Nobel. Prima atestare documentară a orașului datează din anii 1252...



Acestea sunt informații pe care le poate afla oricine căutând pe Wikipedia. Să vă povestesc despre un altfel de Stockholm. Un Stockholm văzut prin ochii mei, cu bune și cu rele ... un oraş diferit, într-un an, cândva, într-o vară.

Stockholm, un oraș verde

Stockholm este diferit de orice oraș am văzut până acum. Este atipic în comparație cu alte capitale. Spaţii întinse cu vegetaţie, păduri întinse și pajiști luminate populate de animale sălbatice adună laolaltă comunele regiunii. Canale întinse cu apă brăzdează peisajul desprins parcă din povești, iar cele 14 insule cu greu sunt ținute în frâu să nu se piardă prin Marea Baltică. La tot pasul întâlnești plaje izolate, minunate spații de relaxare cu apă limpede și aer curat a căror liniște este deranjată din când în când de pescăruși supărați sau rațe sălbatice înfometate. Parcurile Naționale și Rezervațiile Naturale care înconjoară fiecare comună, sunt adevărate resurse de oxigen pentru locuitori și în același timp excelente locuri de plimbare pe jos sau cu bicicleta.

Va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu