duminică, 11 august 2013

Stockholm, cu bune și cu rele (partea a doua)

Stockholm, un oraş fără oameni și fără stele

Stockholm nu este doar un oraș sau o regiune. Este o întreagă comunitate. Un amestec neobișnuit de localnici și emigranți, diverse rase și religii încearcă să își găsească propriul loc în Stockholm. 

Chiar dacă numărul locuitorilor nu este deloc de neglijat, chiar dacă pentru a închiria un apartament lista de așteptare este inuman de lungă, iar perioada de așteptare depășește cu ușurință câțiva ani, chiar dacă metroul urban este extraordinar de aglomerat la orele de vârf ducând și aducând oamenii de la birourile situate aproape în exclusivitate în centrul orașului, Stockholm pare un oraș aproape nelocuit. 

Exceptând marea aglomerație din zona Gării Centrale a orașului unde se găsesc și multe centre comerciale, în restul orașului se poate circula lejer, străzile și aleile din jurul blocurilor sunt aproape pustii. Ici colo câte un pieton sau un biciclist își intersectează drumul, dar și asta se întâmplă destul de rar. Poate că impresia este alimentată de clădirile care rareori depășesc patru etaje, de întinsele spații verzi cu alei curate care dau orașului impresia că este în permanență aerisit sau de faptul că fiecare comună are propria administrație locală, propria policlinică, cinematograf, bibliotecă, propriile magazine adică absolut tot ce este nevoie pentru viața de zi cu zi. 

Oriunde te-ai afla, fie în centrul orașului, fie într-o suburbie cochetă, cerul poate fi admirat în toată măreția lui, este magnific și parcă nu are margini. Pentru că am pomenit despre cer, nu pot să nu pomenesc despre stele. Vara stelele nu răsar și nu pentru că nu ar vrea ele. Ci pentru că soarele este egoist și pe principiul totul sau nimic, vara soarele vrea totul, iar cerul și stelele trebuie să se supună. 

În ziua cea mai lungă a anului, la solstițiul de vară,  soarele răsare puțin după ora 3 și apune pe la ora 23 astfel că după aproape douăzeci de ore de soare, cerul nu mai are nici timp nici putere să se întunece pentru a permite stelelor să își facă binecunoscutul număr pe întinsa boltă cerească. Iar cerul, indiferent că este zi sau noapte este incredibil de frumos în timpul verii.  Deși am crescut printre pensulele și vopselele mamei, în viața mea nu am văzut atâtea nuanțe de albastru pe o singură pânză: albastru celest, albastru marin, albastru regal, albastru petrol, cobalt, turcoaz, safir, cu nuanțe de galben, de roșu, orange, violet sau indigo. O imagine extraordinară, o priveliște de neuitat, un cer fără stele în culori magnifice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu