luni, 12 august 2013

Stockholm, cu bune și cu rele (partea a treia)

Stockholm - Un oraș vechi îmbrăcat în haine noi și un popor nou îmbrăcat în haine ... rupte

Gamla Stan (Orașul Vechi) este una zona cea mai veche a orașului și în același timp una din zonele de atracție turistică. Situat pe insula Stadsholmen este legat de restul orașului prin linia de metrou subterană și de nenumărate poduri, motiv pentru care Gamla Stan mai este numit Orașul dintre poduri. Palatul Regal, Clădirea Parlamentului înconjurate de numeroase străduțe care urcă și coboară neîncetat, nenumărate prăvălii cu suveniruri așteaptă zilnic, cu un farmec medieval turiștii dornici să viziteze acest minunat oraș. Privind Gamla Stan, cu ușurință am putea spune că timpul s-a oprit în loc într-o altă epocă de mult apusă. 

Aparențele înșală însă de multe ori. Orașul are cu ce se mândri la capitolul secolul XXI. Este capitala unui stat lider mondial în reciclare, cu investiții masive în tehnologia verde, în sere verticale, cu un interes deosebit și cu o strategie pe termen lung privind mediul înconjurător și dezvoltarea durabilă.

Când vorbim despre locuitori, lucrurile sunt exact invers. Cu toate avantajele pe care le au în ce privește varietatea de magazine, branduri, prețuri și reduceri, nu am putut să nu remarc faptul că suedezii, în special femeile, parcă nu știu să se îmbrace. Din curiozitate, am întrebat pe cineva care este motivul pentru care se îmbracă așa, ca și cum nu le-ar păsa de nimeni și de nimic. Iar răspunsul pot spune că m-a uimit. 

Bineînțeles că își doresc să fie ”cool” sau ”trendy”, să fie unici și diferiți de ceilalți, însă pentru că nu pot ieși în evidență doar purtând niște haine, fiecare încearcă ceva diferit astfel că sunt în stare să rupă un tricou nou abia cumpărat și abia apoi să îl poarte. Și cu cât este mai mare îndrăzneala unora, cu atât mai mulți preiau noua modă, astfel că în scurt timp sunt nevoiți să caute noi și noi metode de a ieși în evidență. Și de parcă asta nu era suficient, aproape toată lumea este bronzată, chiar înainte să înceapă vremea de plajă, sau perioada concediilor, când obligatoriu, destinația preferată este o plajă însorită. Nu e nimic rău în asta, însă bronzul unora este atât de fals (a se citi portocaliu) că atunci când am auzit pe cineva spunând că unele tinere arată precum umpa-lumpa nu am putut decât să îi dau dreptate. 

Îmi vine greu să cred că lor chiar le place cum se îmbracă de fiecare dată când ies din casă. Înțeleg concepția că nu le pasă de opinia celorlalți și sunt perfect de acord cu ea, însă totuși consider că fiecare om ar trebui să fie propriul său critic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu