marți, 13 august 2013

Stockholm cu bune și cu rele (partea a patra...și ultima)

Stockholm - Un oraș cu sportivi... bolnavi


În Stockholm foarte multă lume face sport. Aproape jumătate din populația tării practică diverse activități sportive. Fie că fac handbal, fotbal, golf, gimnastică, atletism, hochei, merg la înot, la aerobic, fitness, spining sau zumba, fie fac jogging sau merg cu bicicleta, fie schiază atât iarna cât și vara în varianta schiurilor cu rotile, peste tot este plin de sportivi. Și cu o înălțime medie de peste 1.80 m la bărbați și aproape 1.70 m la femei, cu constituție atletică nici nu este de mirare că pentru nativii suedezi a face sport este un sport național. 

Și cum între sport și sănătate este o legătură directă, aș fi spus că suedezii sunt foarte sănătoși. Însă nu este deloc așa. Conform unui raport al Guvernului, în medie, 10% din suedezii încadrați în muncă sunt în concediu medical în permanență (adică mai mult decât dublu față de media europeană). Conform unui alt studiu efectuat de Confederația Întreprinderilor Suedeze, 62% dintre angajați au afirmat că au beneficiat de concediu medical fără a fi de fapt bolnavi. Dacă în alte țări, inclusiv în România, s-ar spune că unii profită de sistemul mult prea permisiv, în Suedia se gândește diferit. 

În gândirea suedeză, suedezii nu fug de muncă, ei sunt onești și decenți. Oamenii nu trebuiesc învinovățiți doar pentru că sunt bolnavi. Ci dimpotrivă, trebuiesc îmbunătățite condițiile de muncă, ele fiind cele care îmbolnăvesc oamenii. Și în timp ce angajatorii crează noi locuri de muncă ca adevărate oaze de liniște și nu mai știu cum să ridice în slăvi, în anunțurile privind locurile de muncă, birourile lor luminoase situate în zone liniștite cu priveliști minunate și condiții excelente de muncă, suedezii continuă să sufere de depresie, să își ia concedii medicale cu sau fără motiv, cu alte cuvinte să fie bolnavi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu