duminică, 4 august 2013

Stockholm Pride în 100 de cuvinte

În ultima săptămână, orașul Stockholm a prins mai multă viață și culoare decât în alte zile ale anului. Motivul a fost Festivalul Pride 2013. Cu o tradiție care a început în 1969 în Philadelphia, USA, iar în Suedia din 1998, Festivalul Pride se desfășoară anual în multe țări pe toate continentele și cuprinde manifestări diverse: spectacole, piese de teatru, dezbateri, seminarii culminând cu Parada Pride.

Ieri, am participat și eu ca spectator la Stockholm Pride Parade. Cu peste 60.000 de participanți și peste 600.000 de spectatori, traseul pe care s-a desfășurat parada a fost punctul principal de atracție al zilei de sâmbătă. Voi încerca să vă povestesc ce am văzut și ce am simțit participând la această paradă folosind 100 de cuvinte.

Tradiție și libertate de exprimare, vedete și oameni obișnuiți, cunoscuți și necunoscuți, participanți și spectatori, activiști și sponsori, partide politice și instituții de stat, angajați și angajatori, colegi de servici și studenți, diferite religii și orientări sexuale, proteste și marșuri pentru cei care nu o pot face, declarații și opinii, explozie de culoare și baloane, panglici și steaguri, ghirlande și flori, mesaje și banere, soare arzător și cer senin, căldură și lumină, costume și machiaje, peruci și tocuri înalte, pene și voal, care alegorice și motociclete, cărucioare și role, femei și bărbați, copii și adolescenți, tineri și vârstnici, cupluri și single, prieteni și părinți, exuberanță și eliberare, bucurie și veselie, muzică și dans, cântec și voie bună, tobe și difuzoare, ritm și mișcare, mândrie și demnitate, atitudine și compasiune, extravaganță și simplitate, fără prejudecăți și  fără cuvinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu