vineri, 5 iulie 2013

Voluntar într-o lume nouă

Cine știe ce înseamnă voluntar ? Bănuiesc că toată lumea știe.

Cine știe ce înseamnă să fii voluntar? Să vă spun ce înseamnă pentru mine să fiu voluntar.

În urmă cu câțiva ani, m-am implicat pentru prima dată într-o acțiune caritabilă. Am avut onoarea și bucuria deopotrivă de a coordona câteva proiecte prin care am ajutat câțiva copii nevoiași prin intermediul unor acțiuni de donații de bunuri și strângeri de fonduri. La vremea respectivă, am crezut că fac muncă voluntară. Acum, dacă mă gândesc bine, nu a fost nici pe departe așa. Spun asta pentru că nu am decis eu, așa dintr-o dată, ca o bună samariteană ce sunt să lansez campania aceea. Mi s-a propus să coordonez acel proiect, iar eu am acceptat. Nu mă înțelegeți greșit, tot ce am făcut atunci a fost cu pasiune și cu marea dorință de a ajuta acei copii. Un singur lucru am să îmi reproșez legat de acel episod. Nu a fost ideea mea.

Acum, însă, lucrurile s-au schimbat. În ultima lună, mi-am oferit serviciile în calitate de voluntar la un centru de consiliere și suport  pentru persoane din alte țări UE care trăiesc în condiții de sărăcie și fără adăpost în Stockholm, după cum este postat pe site-ul organizației. Merg acolo de cel puțin trei ori pe săptămână câte patru ore. Muncesc din greu și de multe ori revin acasă atât de obosită încât abia mai urc scările blocului în care locuiesc. Dar chiar și așa, abia aștept să vină ziua următoare în care să pot merge din nou la acel Centru.

Oare de ce simt asta? De ce abia aștept să merg acolo? Dacă nu ești plătită de ce mergi acolo? m-a întrebat cineva odată. Am încercat să îmi răspund mie însămi la această întrebare. Nu puteam să formulez un răspuns, cu excepția clișeului: îmi place să ajut oamenii.

Azi am găsit însă răspunsul la acea întrebare. Un domn în vârstă, la plecare, s-a oprit în fața mea și uitându-se direct în ochii mei, mi-a spus: ”Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți zi de zi. Vă mulțumesc pentru că în fiecare zi ne dați viață și putere să rezistăm încă o zi. Vă mulțumesc vouă, tuturor celor care lucrați aici.” Am rămas pur și simplu fără cuvinte și aproape că mi-au dat lacrimile.

Să vă spun un secret: pentru mine asta înseamnă să fiu voluntar. 

2 comentarii: