O nouă zi și o nouă emisiune culinară. Urmăresc cu plăcere aceste emisiuni
care mă bine-dispun și mă îngrozesc deopotrivă. Râd cu poftă, mă amuz copios, salivez,
sunt surprinsă, uneori încurcată, confuză, dar indiferent de stările prin care
trec emisiunile culinare mă fac să mă simt bine.
Privesc concurenții și le observ reacțiile în fața emoțiilor. Unii se
agită, transpiră abundent, râd prostește, se maimuțăresc, se pierd, uită tot
ceea ce știu și nu pot trece peste figurile îngrozite ale concurenților când
ajung față în față cu jurații. Au ceva jurații în privirea lor că senzația de
gheață pe șira spinării transmisă concurenților trece dincolo de ecran iar
alteori au niște priviri de parcă ar participa la un stand-up comedy. Și în
acele momente mă gândesc la cum aș reacționa eu dacă aș fi în locul concurenților.
Mă gândesc ce aș pregăti în diverse situații, cum m-aș comporta în fața
camerelor de filmat și mai mult în fața aprigilor juraților.
Îmi place să stau în bucătărie, gătesc deseori dar nu pot spune că mă
pricep foarte bine. Îmi ies mai bine deserturile însă în general, îmi lipsește
inventivitatea și îmi este teamă să încerc ceva nou. Prefer să gătesc feluri pe
care le fac de mulți ani și știu sigur că îmi ies bine. Din când în când mai
scap de teamă și pregătesc câte ceva ce nu promite nimic la început, iar unele
ajung să îmi placă și devin preparate regulate, iar altele sunt tăiate
definitiv de pe lista de posibile delicii culinare.
Anul acesta a fost însă un an al schimbărilor în bucătărie. Am încercat mai
multe, am început să variez gusturile, m-am atașat de anumite ingrediente noi.
Cu alte cuvinte am lărgit puțin orizonturile culinare și nu regret asta. Astfel
am descoperit coriandrul (pe care îl recomand atât în varianta de frunze cât și
de boabe), am descoperit lintea, spanacul, cartoful dulce și multe multe
altele.
Și dacă privesc retrospectiv, observ că același comportament conservator îl
am și în afara bucătăriei și mă agăț de lucruri și obiceiuri care îmi sunt
familiare, fiindu-mi teamă de nou, de necunoscut. Cred că a sosit vremea să îmi
înving această teamă. Cred că a sosit vremea să îmi dovedesc mai întâi mie însămi
că pot face și altceva decât lucrurile cu care sunt obișnuită, cu care mă simt
confortabil. Cred că a sosit vremea să renunț la a mai folosi expresia „asta nu
știu să fac și atunci mai bine nici nu încerc”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu